Vestlandseilas: Strusshamn til Bekkjarvik

Tekst og foto Terje Rise og Stig Gard Paulsen

Marild krysser inn Byfjorden i Bergen.

13. juni
Strusshamn til Osøyro via Hjellestad.
Vi har kommet til litt mer hjemlig farvann. Marild venter på at fruen skal komme ombord og være med på siste økt fra Bergen og hjem. Strusshamn er en fantastisk lun havn og vi liker oss der. Vi her en ekstra dag å slå i hjel, så vi tar en tur til Bergen med buss. Får trimmet opp og ned til Fløyen. Litt handel blir det også, og god mat på Fjellskål fiskerestaurant. Anbefales.

14. juni
Marild og Sitaren får en nydelig silkeseilas fra Strusshamn til Hjellestad. Lett bris fra sørlig retning. Det blir en fin kryss i sol og bra temperatur. To seilbåter på fjorden = regatta. På Hjellestad, hvor mannskapet til Marild skal mønstre på, er det mye ledig plass, men det er ikke noen grei plass å bli liggende. Mye homper fra båter som kommer og går hele tiden. Men de har drivstoffylling og en liten butikk på kaien.

Neste stopp blir Osøyro. Et helt nytt bekjentskap for Sitarens mannskap. Men for Marild er dette hjemmebane. Synnøva er oppvokst der. Det har blitt montert mange bølgebrytere i innseilingen til Osøyro. Dette er nok til stor forbedring. Før bølgebryterne kom på plass var havnen helt åpen mot sør. Det er mange gjesteplasser i havna, men langt å gå til sanitæranlegg. Særlig hvis man fortøyer helt sør i havna på flytebryggen bak moloen. Dessuten er dette den dyreste havna vi har besøkt til nå på denne turen. 350 for overnatting med strøm. Tillegg for dusj/wc og tillegg for vaskemaskin. Jeg kommer på Odd Børrezen som i en av sine viser sier at han leste sin første blues som var skrevet på innsiden av et av avlukkene på toalettene på østbanestasjonen. «jobbe og slite, tjene lite og fem- og tjue øre for å drite».

Sitaren og Marild i Osøyro

15. juni
Synnøva guider oss på en fin tursti langs fjorden forbi Solstrand hotell og bad. Flott tur. Neste havn blir Våge på Tysnes. Mange solide flytebrygger her. Det gjøres klar til den store happeningen her, som er Tysnesfest. Da er det propp fullt og mye liv og veldig mange gode artister. Nå er det fredelig. Stille før stormen.

16. juni
Trimtur opp på Teiglandsnuten. Flott utsikt. Seilasen går videre. Vi vil utforske Austevoll. Det blir først en flott kryss nesten opp til Austevoll. Men som så ofte før på fine dager. Vinden forsvinner og motoren må i gang igjen. Bakkasund er målet. Der ligger gjengen som jobber for «in the same boat». De driver strandrydding og skal bo tre uker og holde på i området. Flaks med været i dag. Finvær og tildels sol helt til vi fortøyde. Mens vi holdt på med å fortøye kom regnet i store mengder. Bakkasund er en fin og lun havn. Toaletter, dusj, drivstoff og butikk med ferske bakevarer.

Naust i Kvalvåg restaureres.

17. juni
Flau vind og stort sett opphold på formiddagen. Vi tar litt sightseeing i Austevoll. Går innom Møkster hvor det har dukket opp en restaurant. Den heter Havnesjefen Møkster restaurant og har svært sporadiske åpningstider. Vi svinger også innom Litlakalsøy og Kvalvåg. De store naustene inne i den trange Kvalvåg har forfalt mye, men nå er de i gang med restaurering. Dagens seilas ender i Bekkjarvik.