Vestlandseilas: Bekkjarvik til Kvitsøy

Tekst og foto: Terje Rise

18. juni
Følget forlater Bekkjarvik. Planen er å gå til Langevåg på Bømlo i dag. Lite vind, så det blir å gå for motor. Vi skal gå Engesundet. Sikt på toppen av Siggjo når du kommer ut fra Bekkjarvik, sier jeg til rorvakta. Da treffer du innløpet til Engesund. Ferdig med det smale og grunne sundet, tar vi en sightseeing rundt Smedholmen for å se på flere naturhavner tilrettelagt av friluftsrådet. Videre tøffer vi ut i Nyleia. Når vi kommer ut i Bømlafjorden, står det en fin sørvestlig bris og vi får en fin kryss ut til Langevåg. Havnen i Langevåg er lun og god med dieselfylling på kaien. Bygdetunet rett på andre siden av veien har butikk, kafe og sanitæranlegg. Etter en lang dag på fjorden tar vi en fin lett spasertur over til Eidesvik hvor ferja til Espevær har anløp.

19. juni
Denne dagen blåser det friskt fra nordvest og vi drøyer ferden videre over Slettå. Yr lover minkende vind til kvelden. Fortøyningene slippes kl 17 og vi får en halvfrisk tur til Haugesund med 7-8 meter per sekund fra vest. Et rev i storseilet og kryssfokk labber godt av gårde. I Haugesund fortøyer vi på Kyvikkaien, rett foran redningsskøyta. Kaien er tydelig merket med PRIVAT. Men vi tar en sjans og blir liggende. Pizzaen på Il Fourno smakte fortreffelig.

20. juni
Jeg tar en tur inn i Butikken til Kyvik og får beskjed om at her kan turister godt fortøye. Og det koster ingen ting. Privat-skiltet er for å kunne bortvise uønskede løse fugler. Planen for dagen er å seile til Kvitsøy og teste maten på Grøningen. Bris fra vest i varierende styrke. 3-6 m/sek. Det blir en fin seilas. Vinden tar seg litt opp når vi kommer ut av Karmsundet. Vi har bestemt oss for å gå inn til Kvitsøy fra vest. Det er litt spennende, men uten problemer å gå inn i den lille åpningen når skummet fråder. Belønningen er nydelig innseiling mellom holmer og skjær. Fin kveld med god mat og en rask spasertur ut til dagsturhytta. I morra seiler vi hjem. Så lager vi vel en oppsummering senere.