Vestlandseilas: Ålesund til Urke

Tekst: Stig Gard Paulsen

Onsdag 29. Mai.
Ålesund er en sjarmerende by. “Alle” kjenner til forhistorien om bybrannen i 1904, da 850 hus brant ned og 10 000 mennesker mistet hjemmene sine. Jeg tok en rundtur i bygatene, det slo meg at det må ha vært en utrolig innsats å gjenreise så mange bygg på få år etter at alt var ødelagt. Nesten alle eldre hus er i datidens “Jugendstil”.

På vei opp til utsiktspunktet Aksla (drøyt 400 trappetrinn) passerte jeg byparken med statuen av byens stolthet, Gange-Rolv, eller Rollo, som han kalles i Normandie.

Jeg besøkte også Ålesund Seilforeining, en snau halvtimes spasertur utenfor sentrum, her ligger en av Norges største, samlinger av 2.4mR. De kjente godt til Stavangermiljøet og hadde bare gode ord å si om Huth’ene.

I Seilforeningen fikk jeg to tips for aktiviteter. Enten en tur til et fiskevær på øyene som ligger på rekke og rad ut mot havet, nord for byen. Eller en tur inn mot Sunnmørsalpene. Ettersom vinden hadde livnet til igjen og varselet bød på 10 (12) m/s, så valgte jeg den minst krevende muligheten: Innover.

Og for en tur det ble! Først kryss i liten kuling. 135% genoaen var slett ikke egnet for dette, så den rullet jeg inn og fortsatte for bare storseil. Med bølgene imot gikk det trått. Da vestspissen av Sula var rundet og vinden kom mer bakfra, kunne jeg rulle genoaen ut igjen og fortsatte så det fosset nedover Sulafjorden.  Kort tid etter at Hjørundfjorden var entret, roet vinden seg og døde etter hvert hen, så det ble nødvendig å starte motoren.

Spektakulære Hjørundfjorden med Slogen og Urke innerst inne. (Foto: Lånt av Are Urke)

Hjørundfjorden er dramatisk og vakker. Veldig vakker. Med tonnevis av turister lurt inn i Geirangerfjorden, hadde jeg Hjørundfjorden for meg selv.  Den går “Brudeferen i Hardanger” en høy gang. Langt der inne ligger det lille stedet Urke med en grei gjestebrygge. Der var jeg eneste gjest denne kvelden.

Like før Urke rundes Leknes med en liten lykt.  Og der, midt imot, tårner Slogen seg opp, den mest kjente, og blant tindebestigere den mest beryktede toppen i Sunnmørsalpene. 

Bryggen på Urke tror jeg må være den mest spektakulære båthavnen jeg noen gang har benyttet. Jeg la meg til der, godt fornøyd med dagen.

Urke gjestehavn. (Foto lånt av Odd Arne Maaseid)