Vestlandseilas: Fosnavåg til Ålesund

Tekst og foto: Stig Gard Paulsen (Forsidefoto er fra Marinetraffic)

Tirsdag 28. mai.
Pøsregn om natten og om morgenen dempet lysten på en tidlig start. Men etter hvert klarnet det opp og dagen ble fin. Rimelig mildt, men vinden på 2-3 m/s ga ingen reserfart. Heldigvis ble vindvinkelen på rundt 90 grader etter at kursen var satt mot Ålesund. Med vinden tvers ble det en akseptabel fremgang med min 135% genoa.

Underveis seilte jeg forbi to kanoer med seil og utligger, på polynesisk vis. Terje hadde støtt på disse folkene tidligere og kunne fortelle at de startet fra Trondheim og gikk over fjellet til Rjukan. Deretter fortsatte de med kanoene sine ned Telemarksvassdraget til kysten, for deretter å ta seg rundt Sørlandet og videre oppover Vestlandet. De har ingen motor, men pedaler til å tråkke på slik at de kan ta seg fram i vindstille. Om natten sover de i telt. De har til og med hunden med seg. Noen seilere er ubegripelig tøffe. Målet var visstnok Kirkenes. Jeg husker ikke detaljene, Terje får korrigere.

To små kanoseilere på vei nord.

Apropos seilerstunt. I Florø støtte jeg på båten «Odin». Eieren, en ung mann med rastafletter, forberedte seg på jordomseiling. Ikke bare skulle han seile alene, han skulle heller ikke ha noen stopp på land underveis før rundreisen var fullført. Provianteringen var planlagt for 400 dager. Drikkevann ble porsjonert med 2 liter per dag. Jeg ble vist rundt om bord og fikk en innføring i alle båtens  gjennomtenkte innretninger. Båten hadde stålskrog med 5-10mm isolasjon mot kulde og kondens. Lengden var rundt 33 fot og veide tom rundt 8 tonn. I tillegg kom vann, diesel, proviant og utstyr på tilsammen 4 tonn.

Ålesund har to åpninger til sin havn, en i nord og en i sør. Det er forbindelse mellom disse under en bro med seilingshøyde 17m. Min mast rager 17,4m inkludert VHF antennen, så noen gjennomfart tok jeg ikke sjans på. Gjestehavnen i byens sentrum nås fra innløpet i nord. De store turistskipene benytter innseilingen fra sør.

I Ålesund hører en tur på Aksla med i det obligatoriske programmet. Det blir som en tur på Fløyen i Bergen.