Vestlandseilas: Marild overtar. Eventyret fortsetter.

Tekst og foto: Stig Gard Paulsen

Etter vår fellesseilas, Sitaren og Marild, fra Florø til Måløy, seiler jeg videre nordover, aleine. De fleste har hørt værvarslet: «Storm ved Stat». Men slik var det ikke denne gangen.  Heller: «Stille ved Stat». Med en lett 3m/s bris og sommervarme ble det omtrent slik jeg forestiller meg seiling i Egeerhavet. Men, en og annen havdønning minnet meg på at dette er et kjerneområde for sjøsyke.

Landskapsformasjonene er formidable. «Vestkapp» er en treffende betegnelse, selv om storebror Nordkapps renommé ikke er truet.

Sansdøya med Sandshamn (Rosenlund hamn) er et godt sted å lande etter rundingen av Stat. Havnen er godt beskyttet av moloer. Det er tankevekkende å se de store investeringene i menneskelig slit og økonomiske ressurser som er lagt ned i slike anlegg langs kysten. De rike fiskeriene har vært bærebjelken. I dag fylles gjerne havnene opp med flytebrygger for fritidsbåter. I Sandshamn er det attpåtil et flunkende nytt hotell med toaletter og annen service for båtturister.

Dagen etter, dvs. mandag 27. mai, ble det lite seiling. Jeg gikk utover mot havet for å finne vind. Men det eneste jeg oppnådde var å nærme meg havtåke som syntes å ligge som en uklar dis lenger ute. Så da var det bare å starte motoren igjen.

Fuglefjellet på Runde

Øya Runde er kjent for Rundeskatten, lasten som skipet «Akerendam» tok med seg i dypet i 1725. Den ble ved en tilfeldighet funnet av tre sportsdykkere i 1972. Verdien er anslått til 40 millioner kroner. Finnerne fikk 75%.

For oss båtturister er Runde mer interessant som et av Norges største fuglefjell. Fuglene hekker på den nord-vestre delen av øya. Det er mulig å gå forholdsvis nært land her. Det er fascinerende å se, ikke bare svermen av sjøfugl, men også uthulningene av klippeveggen forårsaket av tusen år med bølger som slår mot fjellet.

Det er en gjestehavn for 2-3 båter på øyens østside, for den som vil ta seg en liten fjelltur fra baksiden av fugleveggen.

Fra Runde er det kort vei til Fosnavåg med 3 500 innbyggere. Av kommunestyret vedtatt som by i år 2000. Her er mulighet til å bunkre diesel, det var en nødvendighet etter flere dager med vindstille. Stor og flott MENY – åpen 08-22 (20). Fosnavåg har også en finurlig gangbro over det smale innløpet til havnen. Broen «aktiveres» dvs. svinges til side automatisk når båter skal passere. Gode gjestebrygger.  Og et svært Thon-hotell.