Vestlandseilas: Kalvåg til Svanøy

Tekst og foto Stig Gard Paulsen

9.juni
Endelig «normale» vindforhold. Marild og Sitaren setter ut fra Kalvåg med kurs sør-sørøst. Vinden er 3-4 m/s imot, altså en behagelig kryss. Min båt er 3% raskere enn Terjes, men Terje er 3% flinkere seiler enn jeg, så det går sånn noenlunde opp i opp.

Svanøy hovedgård, i 1662 solgt til Københavns biskop, Hans Svane. 

Etter hvert som vi nærmer oss Florø, dør vinden ut, så det blir en liten etappe for motor.

Vi går gjennom Nærøysundet. Dette er en underlig formasjon, det ser ut som om en kniv har skåret beint gjennom øyene som sperrer og laget en smal snarvei fra nord til sør.

Videre går turen forbi den gamle fyret Stabben, en holme så liten at den bare akkurat gir plass til fyrvokterboligen. Like sør for dette skal Mortringbåen ligge, som ifølge kartet er markert med en rød og en grønn stake. Men her er ingen stake, og kanskje heller ikke noe skvalpeskjær. Er det sprengt bort? Det kan være grunn til å oppdatere kartene.

Like sør for Florø ha vinden snudd på nord. Det blir slør mot sør-øst mot Svanøy. Vi holder Svanøy om babord og tar sikte på en bukt på sørsiden som har en liten gjestebrygge med plass til to båter. Denne er usedvanlig godt skjermet for nordavinden som er meldt skal øke. Svanøy er hjemstedet for Norsk Hjortesenter som driver oppdrett av hjort og holder kurs og «events» om alle sider ved jakt, slakting og tilberedning av hjortekjøtt.

Vi tar en 4-5 km lang spasertur over øyen, forbi flere hjorteflokker, til Svanøy hovedgård som ligger på nordsiden – og tilbake. Natten blir fredelig og god.