Vestlandseilas; To måneder med Sitaren

Vi fikk en ide. Det vil si det var Stig som satte oss på ideen om en lengre seilas. Nå er vi fri fra jobb og fremdeles i relativt god fysisk form. Ideen om en lengre seilas ble bearbeidet i løpet av vinteren. For Sissel og meg ble det etter hvert en konkret plan om å seile ut fra Breivik 1. mai. Vi satser på å være på sjøen i omtrent to måneder.

Tekst og foto Terje Rise

Alle spør hvor vi skal, hvor langt vi skal og hvilke steder vi skal besøke. For oss er det to mål med turen; Ha det kjekt og være i bedre fysisk form når vi kommer hjem i slutten av juni. Vi er glad i vestkystparken.no og satser på å besøke destinasjoner som er presentert der.

Vi kom av gårde kl. 18 onsdag 1.mai i sol og varme. Men etter en halv times seilas ble det klart at fruen i båten hadde glemt lommeboken hjemme. Så da ble det retur til utgangspunktet og ny omgang. Ny start og etter en fin seilas fortøyde vi ved gjestebrygga på Vikevåg på Rennesøy.

Tirsdag 2.mai. Opp 06.30. Frokost 07.00. Ut på trimtur klokka 08. Handling og klargjøring av båten kl.09. Avreise fra Vikevåg kl. 10.00 i nydelig vær og nordøstlig bris. Det ble en deilig seilas. 7-10 m/s over Boknafjorden med et rev i storseilet og hjemmelaga kryssfokk. Med vinden på tvers koste både båt og mannskap seg.

Hotell Maritim i Haugesund

Seilasen endte i Haugesund hvor vi måtte stoppe for å levere en symaskin til service. Ikke mange fritidsbåter så tidlig i sesongen. Bryggene ved Hotell Maritim er en eneste stor byggeplass.

Det ble en fantastisk solnedgang den kvelden.

Fredag 3.mai seilte vi videre nordover i bris som varierte fra øst til nordøst. Deilig seilas i sol. Vi tok sikte på Lykling på vestsiden av Bømlo. Havet var flatt og vi koste oss på sjøen. Lykling er en en deilig intim havn med noen få gjesteplasser. Vann og strøm på brygga og dusj og toalett på land. Frister til gjentakelse. De kaller seg Framtid for Lykling, organisasjonen som står bak mye av jobben som er gjort de siste årene med oppussing av stedet.

På midten av 1800-tallet og fram til 1910 var det gruvedrift (gull og vanadium) i området. Vi tok trimturen opp og valset rundt i heiene med rester etter anlegget.

Lørdag 4.mai. Seilasen videre gikk i lett bris fra sørlig retning. Det var tid for å sette spinnaker og nyte nok en fantastisk dag på sjøen. Det begynte nokså kjølig, men vi endte opp i shorts og korte ermer den dagen også. Det gikk ikke fort i den lette brisen. Vi brukte 7-8 timer opp til Stolmen. Vi berget seil og gikk til Litlakalsøy. Der er det gjestebrygge med strøm og vann tilgjengelig. Vi så ikke så mange andre fasiliteter. Men det er en bitte liten butikk som har åpent noen få dager og timer. Vi spaserte de veiene som fantes. Det er en havn som bærer preg av fiskeaktiviteter. På kvelden kom tåken sigende.

Søndag 5. mai våknet vi til tåke som lettet gradvis. Vi gikk videre for motor i svært lite vind. Kursen ble satt for Strusshamn på Askøy. Underveis stoppet vi opp på Bruarøy, rett nord for Korsfjorden. Det har friluftsrådet laget fine brygger med bøyer til å fortøye i. Det ble en kort stopp for å nyte en varm lunsj av rester fra tidligere godsaker.

Vi ankom Strusshamn i løpet av ettermiddagen og gjorde det beste vi klarte ut av en medbragt svinefilet. Strusshamn er en fantastisk lun havn driftet av Askøy turlag. Nå er det nytt sanitæranlegg og fornyede brygger. Noen ord må sies om sanitæranlegget. Det er stort og flott. Men dusjen ble en nedtur. Det ble en kald og ekkel opplevelse for 40 kroner. Her må noen ta tak og endre på installasjonene for å skape en god opplevelse. Jeg har gitt beskjed. Forhåpentligvis retter de det opp til sommersesongen begynner for alvor.

Terje Rise på tur.

Mandag 6. mai var planen å ta buss inn til Bergen for å ta Fløybanen opp og gå tur på Sletten. Det ble ikke slik. En kolossalt enooooorm kø av krusbåtturister stanset planen. Trimturen ble endret. Vi gikk opp og ned Fløyen. For den som ikke har prøvd så er det langt og bratt. Men vi sto på og gjennomførte med høy puls. Vel nede fikk vi med oss en nydelig fiskemiddag på restauranten Fjellskål. Tilbake i båten ble det å slappe av med beina opp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Vennligst vent ...