Vestlandseilas: Strusshamn til Dingja

Tekst og foto: Terje Rise

Tirsdag 7. mai. Vi går til Rema i Strusshamn. 400m å gå. Egg-«krisen» gjelder her også. Men nok av andre varer i den nokså store butikken som har flyttet inn der det før var byggvareforretning. Apotek har de her og Sparkjøp og møbler. Yr spådde lett regn og meget lett medvind, så vi var innstilt på å gå for motor nordover til Herdla. Heldig for oss og klimaet kom det vind nok til å seile og regnet uteble. Fin rom slør med glimt av sol. Gjesteplassen på den gamle betongkaien ved båtforeningen var okkupert av en gammel skøyte, men vi kom oss in foran den. Her er vann og strøm til 100kr pr døgn. Vi gikk tur ned til Herdla Landhandel, som er en døgnåpen, selvbetjent butikk. De hadde godt utvalg og de hadde fått varer så her fikk vi tak i egg. På kaien er det også kafe og pøbb. Bryggene er nyoppusset med plass til mange båter. Strøm og vann lett tilgjengelig. Etter å ha fått eggene ombord i Sitaren gikk vi en kort tur til Biologen. Dette er et tidligere marinbiologisk forskningssenter som nå er blitt hotell. Vi lot oss friste og spiste en nydelig middag der. Flytebrygger der også.

Onsdag 8.mai. De melder kraftig vind og regn for torsdagen så vi ser oss om etter en god havn. Etter studier i kartet og hukommelsen går vi for enten Skjerjehamn eller Eivindvik i Gulen. Det er et stykke vei dit så vi satser på motor. I Hjeltefjorden blåser det 4-5 m/sek rett i nesen. Så vi går for motor i. Det blir litt humpete i et par timer. Når vi kommer til Byrkenes går vi inn i  en trang kanal som i eldre kart ser ut til å være umulig for seilbåt. Kanalen er mudret opp så det er ingen problem med dybden. Det spennet på 10 meter er også fjernet. Men det er et spenn på 18 meter. Vår mast er 16 så det går greit. Det var såpass spennende å gå igjennom her at fotografen glemte seg ut. Legger ved et bilde av kartet. Vi gikk forbi Skjerjehamn der Kong Olav V står og vinker. I Eivindvik fortøyde vi til en Flytebrygge ved Hotellet. Det viste seg at Hotellet er stengt. For godt ser det ut til. Butikken var åpen 9-18. Men det var ikke åpent sanitæranlegg. Vi er visst litt tidlig ute. Vi gikk tur opp, opp og opp til dagsturhytta og så fin utsikt over området.

Utsikt over Eivindvik

Torsdag 9. mai kom med mye regn så vi fant ut at vi blir liggende i dag.

Fredag 10. mai. Dagens etappe ble turens foreløpig korteste. 5,3nm. Vi Gikk til Dingja. En litt åpen havn, men med mange til bud. Vel og merke i sommersesongen. Vågen er åpen mot nordvest. Vi ble møtt med skilt om stengt for vinteren i butikken. Men vi fikk vann, strøm og diesel. Godt å ha nok drivstoff for turen videre inn Sognefjorden. Her er Badstu som kan leies for 600kr. Det ser ut til at de satser mye på folk som vil ut å fiske. De har utleiebåter. Skur til å sløye fisken i. Leiligheter til utleie.