Vestlandseilas: Pensjonist og Sognefjorden

Tekst og foto: Terje Rise

Lørdag 11.mai. Det er denne dagen jeg blir skikkelig pensjonist. 67 år. Nok om det. Vi sjekker været på yr og tror vi skal få en grei seilas inn Sognefjorden. Det blir grei seiling – den første halvtimen med lens og slør. Når vi kommer ordentlig ut i Sognefjorden blir det vindstille.  Vi berger seil og går videre for motor. Etter kort tid kommer vinden. Ikke fra forventet retning som var sør. Neida.

Mye pent å se på.

Alle tidligere advarsler om å seile i lange fjorder slår til. Laber til frisk bris rett i trynet. Og forferdelig humpete bølger. Vi må redusere farten. For å unngå de harde slagene i bølgene ruller vi ut kryssfokken og seiler. Da får vi det roligere. Båten krysser relativt greit i den friske vinden med bare kryssfokk. Men det går seint. Vi vet lite om gode havner på vei inn den lange fjorden. Vi tar en sjanse på at det finns en brygge i Vadheim. Nedtur. Bare høye ubrukelige kaier for en turbåt. Det har gått noen timer så vi benytter oss av de rolige forholdene inne i denne fjordarmen og lager oss litt lunsj. Vi satser på å gå videre til Høyanger. Der har vi lest at det skal finnes brukbar gjestehavn. Ut igjen i stampesjø og motvind. Timene går. I det vi legger om kursen mot fjordarmen inn til Høyanger ser vi at vinden ser ut til å løye. Nytt rådsmøte mellom kaptein og skipper. (usikkert hvem som er hvem). Vi vet at det er en god havn i Vik.

Sjekker på kartet . Det bør gå på to og en halv time. Vi stevner videre inn Sognefjorden. Det tar tre timer. Hadde glemt å beregne motstrømmen. Det ble en lang dag på fjorden. Og en litt rar måte å feire bursdag på. Men vi kom oss i en grei havn i Vik i Sogn. Det ble mye fin utsikt underveis.

Fortsatt snø på Vikafjell

Søndag 12. mai. Vi har fått snakket med et par kjentfolk om havner og forhold i Sognefjorden. Beste muligheten for å unngå stampesjø er å gå om natten blir anbefalt av noen. Det er helt vanlig på denne tiden at det blåser kraftig austavind. Det er mye snø i fjellet og den kalde luften faller ned og ut fjorden. Det er få havner som er gode. Så hvorfor seiler vi egentlig inn her? Hovedårsaken er at vi har familie som vi skal feire 17. mai med. I dag har det vært helt nydelig vær og vi nyter å gjøre nesten ingenting i hele dag.