Og noen seiler jorda rundt

Vi andre må bare lese om det og drømme oss bort. Eventuelt seile to måneder på Vestlandet.

Seiler, padler og forfatter i Seilforeningen 1928, Magne Drangeid, har tatt for seg de langsomme ferdene rundt jorda i litterær form og forfattet boka «Jordomseilerne. Litterære reiser i naturkultur».

Jorda rundt med Teddy: Ekteparet Julie og Erling Tambs satte ut på jordomseiling med «Teddy» i 1928. Skøyta ble knust, men reisen lever videre som litteratur i «The Cruise of the ‘Teddy’» (1933). Foto: Ullstein Bild, Getty Images

Jordomseilerne omhandler litterære sjøreiser via fire norske klassiske jordomseilingsbøker. Fribytterferd til fjerne farvann (1930) og På eventyr i Sydhavet (1933) – utgitt som ettbindsutgave med tittelen Seilasen med «Teddy» i 2005 – av Erling Tambs, Jorden rundt med Ho-Ho (1938) av Birger Bryhn, Thorstein Schyberg og Thorolf Østmoen, «Rundø». Jorden rundt på tomannshånd (1960) av Erling Brunborg og Carl Emil Petersen og Sea Gypsy (1966) av Peter Tangvald.

Det kan skje at det regner og passer med en stille dag i havn for oss i nære farvann. Da kan det være greit å ha en bok å ta fatt på. Du kan mye mer om boka i Klassekampen.