Vestlandseilas: Kursen settes ut Sognefjorden

Tekst og foto: Terje Rise

Mandag 13. mai
Vi roer ned tempoet og blir i Vik en dag til. God havn og flere turmuligheter. Blant annet går vi opp bakkene et stykke til en gård hvor vi har vært før. Dattera vår giftet seg her. Det var en  stemningsfull seremoni inne i en stor trelavvo som onkel til brudgommen hadde  bygget på gården sin. Vi tok kontakt og fikk en fin mimrestund om bryllupet for elleve år siden.

Leikanger båtlag

Tirsdag 14. mai
Sitaren forlater Vik og stevner mot Leikanger båtlag. Motvind og humpete bølger. Vi passerer Vangsnes og tøffer videre østover. Inne bak den høye moloen til Leikanger båtlag er det lunt og stille. Dette er en relativt ny havn. Gjestebrygga er en fast trebrygge. Redningsskøyta ligger fast her. Fasilitetene på land er gode. Klubbhuset er tilgjengelig for båtturister. Der er det toaletter og vaskemaskin. Til butikken er det noen minutter å gå inn til Hermansverk sentrum. Vi har avtale om å møte familien i Sogndal den 16. og blir her to netter. Går turer og koser oss i det knallfine været.

Torsdag 16. mai.
Optimisten setter seil for å seile videre inn til Sogndal. Etter en halv time forsvinner den fine brisen og VP’en må til pers igjen. I Sogndal er det tilrettelagt gjesteplasser utenpå flytebryggene til båtlaget. Strøm og vann tilgjengelig. Kort vei å gå til toaletter og flere butikker i kjøpesenteret rett i sjøkanten. Fin badeplass har de også laget.

Sogndal gjestehavn

Søndag 19. mai
Mannskapet har feiret både nasjonaldagen og bursdag med familien og er klar for å begynne på turen ut Sognefjorden igjen. Målet er Balestrand. Og gjett hva? Nå går alle rykter om seiling i Sognefjorden i oppfyllelse. Motvind hele veien inn fjorden. Hva møter oss i dag? Jo, halvfrisk, svært ustabil og lite seilbar motvind. I alle fall for folk i feriemodus. Balestrand blir forkastet som havn på grunn av urolig sjø.  Vik blir i stedet valgt som stopp. Gjestehavna der kan anbefales. Store tunge betong bølgebrytere å fortøye til. På campingplassen rett over veien er det sanitæranlegg tilgjengelig. Vi studerer yr.no og ser at tirsdag bør bli en fin dag å seile videre ut fjorden og satser på at den austavindene de melder faktisk kommer til blåse fra aust. Det er lov å håpe.