Vestlandseilas: Bør ut Sognefjorden

Tekst og foto: Terje Rise

Sitaren med god bør ut Sognefjorden.

Mandag 20 mai.
Vi ligger i Vik i Sogn og venter på god bør ut Sognefjorden. Spåmennene eller damene hos yr har lovet oss det tirsdag. Formiddagen blir brukt til å sluke noen høydemeter og bli kvitt en god del svette i mai-varmen. Ettermiddagen ble brukt til restitusjon.

Tilbake til seilasen. Vinden ble såpass frisk at vi berget flokken og lenset videre med bare storseil. De uberegnelige vindene fornektet seg ikke helt. Som sagt var det friskt. 11-12 m/s. Vi valgte å ta en kuvending i stedet for å jibbe. Rett etter vendingen datt vinden ned i lett til laber bris. Men fremdeles den rette veien heldigvis. I tillegg til at vi hadde vinden med oss hadde vi også 1-2 knop medstrøm. Vel fremme i Brekke fortøyer vi i en flytebrygge. Den har sett sine beste dager. Mens vi finjusterer fortøyningen kommer et sjøfly på vei inn mot nabobygga. Sissel iler til og hjelper til med å fortøye. En av flypassasjerene blir imponert. På land ligger en jokerbutikk og et toalett. Butikken er av det slaget som har alt en landhandel skal ha. Det er mulig å koble seg til strøm, men det er ikke noen vannslange som rekker ut til gjestebryggen. Hva har Brekke ellers å by på? Brekke strandhotell helt uten rette vinkler og med torvtak.

Sissel fortøyer sjøfly.

Tirsdag 21. mai.
Kaster loss 07.30 og setter kursen for Brekke. Den gode børen kommer og vi holder god fart ut Sognefjorden. Etter en times seilas møter vi kystvaktskipet KV JAN MAYN. De kaller oss opp på vhf. Etter innledende fraser og bli enige om kanal 06, spør de: «Skal dere videre ut Sognefjorden eller inn fjordarmen mot sør?» Jeg bekrefter at vi er på vei ut Sognefjorden. Samtidig som jeg lurer på hvorfor de spør om det. De sier videre: «Som du kanskje ser har vi en del mannskap med skytevåpen på helikopterdekket. Vi holder på med en skyteøvelse, men avslutter den nå.» Jeg takker for opplysningen og ønsker dem god tur videre. Artig opplevelse synes vi. Godt de oppdaget oss.

Onsdag 22. mai.
Siste rest av Sognefjorden skal seiles. Den fornekter seg ikke. Veldig varierende i styrke og vinden på tvers. Vi må etter en stund ta inn et rev for å få behagelig seilas. Men kulingen varer ikke lenge. Snart er det full seilføring og fin seilas inn til Losna. Der er det flere flytebrygger som er litt i grunneste laget for våre en meter og nitti. Vi fortøyer til en fast gammel trebrygge. Dette er ikke en organisert gjestehavn, så her er hverken strøm eller vann tilgjengelig. Losna er ellers et lite sted med to fastboende og en del hytter og naust. Vi går en tur og oppdager en stor statue rett ved veien. Et fjøs har blitt til kunstgalleri.  På ferjekaien ser vi gamle plakater om Losnaspelet. Det er morsomt å oppdage slike ting på litt avsidesliggende steder. Utpå ettermiddagen kommer en seilbåt til som tydeligvis er lokalkjent. Vi omorganiserer så den største båten får logg innerst ved kaien. Det blir hyggelig prat utover kvelden. Bonden og kona kommer også. Vi blir invitert til privat omvisning i kunstgalleriet nest morgen. Einar Losnegård, som bonden heter, har tydeligvis samlet kunst i mange år. Den store statuen er utformet etter våpenskjoldet til Losneslekta.

Skulpturen for Losneslekta
Seilenda kanoer på vei Nord.

Torsdag 23.mai.
Ferden går videre nordover. Vi vil prøve enda en havn vi ikke har vært i før. For 14 år siden hadde vi en seiltur opp til Ålesund og tilbake. I forberedelsene til den turen hadde vi planleggingsmøte hvor vi fikk mange gode tips om havner fra Jan Monstad. Vi tar fram det gamle, men like gode, papirkartet fra den turen og finner Hærland vest på Atløy. Gjestebrygge med vann, strøm og toalett. Fjellskoene kommer frem og Brurestakken skal bestiges. Fin tur. Akkurat passe tung for to gamlinger. Navnet kommer nok av det karakteristiske mønsteret som ses i fjellveggen fra sjøsiden. 

Da vi kom ned fra turen har to kajakker med utrigger og seil fortøyd foran oss. Dette er altså to sprekinger som har tatt et år fri. De startet med å gå på ski fra Trondhjem til Rjukan. Derfra har de padlet til Skien. Nå er de altså på seiltur i kajakk rundt kysten og målet er Kirkenes. Imponerende.

Fredag 24. mai.
Nesten vindstille og delvis skyet vær. Vi går for motor videre til Florø. Etter over tre uker i båten er det behov for klesvask. Gjestehavna i Florø har flotte fasiliteter. Siden det er utenfor høysesong kan vi fråtse i to vaskemaskiner samtidig. Deretter to tørketromler. Vi har fått kontakt med Stig ombord i Marild. Han har også startet på lengre vestlandsseilas. Han seiler solo. Og han seiler lange dagsseilaser. Jeg tror vi treffer Marild her i Florø i morgen.